Skip to main content

Ogród Zoologiczny w Dreźnie, Niemcy, Budynek oraz wybieg dla żyraf i zebr

Zdjęcie: Roland Halbe
Zdjęcie: Roland Halbe
Zdjęcie: Roland Halbe
Zdjęcie: Roland Halbe
Zdjęcie: Roland Halbe
Zdjęcie: Roland Halbe
Zdjęcie: Roland Halbe
Zdjęcie: Roland Halbesnip

Bezkresna dal

ZOO znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie parku Volkspark Großer Garten. Projekt nowego wybiegu dla zebr i żyraf przedstawia imponującą scenerię jako wizualną rozbudowę zoo: kompleks budynków znajduje się w pobliżu granicy wybiegu z parkiem. Pomiędzy żyrafami a domem zebr, jak również istniejącym terrarium, powstaje duży wybieg na zewnątrz, który zapewnia widok ponad granicami parku i daje wrażenie przestronności. Cyple daleko sięgające w wybieg zapewniają bliski kontakt ze zwierzętami.

Budynki wtapiają się miękkimi zaokrągleniami w otoczenie i zacierają się w naturze. Widoczne korony drzew Großer Garten łączą się z pionową strukturą drewna w „poszycie z koronami”. Fasada przywołuje roślinność sawanny. Szaro-zielone drewno modrzewiowe przypomina krzewy i zioła rodem z sawanny. Pionowe lamelki drewniane wydają się poruszać przy zbliżaniu się do budynku jak „migocące” gorące powietrze. Wewnątrz można oglądać zwierzęta z galerii.

Inwestor
Zoo Dresden GmbH, Niemcy
Ukończenie
sierpnia 2008
Nagrody
BDA-Award 2010, BDA Association of Architects in Saxony
Usługi
Usługi architektoniczne
Usługa 1 - 9
Powierzchnia brutto
885 m²
Wettbewerb
1. Nagroda
Zusammenarbeit
Przy udziale Rehwaldt Landschaftsarchitekten, Drezno, Niemcy
powrót do projektów