Niemieckie Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu, Niemcy, Koncepcja i renowacja wysokościowca oraz dokumentacja

Inwestor:
Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg, Stiftungsvorstand, Niemcy (Niemieckie Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu)
Usługi:
  • Usługi architektoniczne
    Usługa: 2 - 9
Ukończenie:
10 / 2010
Powierzchnia brutto:
42.180 qm
Nagrody:
Nagroda Hugo-Häringa 2011; Nagroda Knauf Diamant Award 2008, kategoria: fizyka budowlana (uznanie)
Przyszłe badania
Kompleks budynków DKFZ Heidelberg powstawał od 1972 roku zgodnie z projektem Heinle, Wischer und Partner. Obejmuje on m.in. takie moduły jak wieżowiec, dokumentacja, radiologia, budowa reaktora, laboratorium zwierzęce, centrum komunikacyjne i instytut stosowanej wirologii nowotworowej. Aby zapewnić przyszłe prace badawcze, zrealizowano całkowicie nową koncepcję oraz renowację wieżowca i budynku dokumentacji. Trzykondygnacyjny budynek dokumentacji został powiększony o jedno piętro.

Pierwotnie trzypłaszczyznowy rzut poziomy pomieszczeń laboratoryjnych jest teraz dwupłaszczyznowy. Powstają przez to duże głębokości pomieszczeń, co zapewnia naturalne naświetlenie w laboratorium. Nowo utworzone pomieszczenia administracyjne są zaprojektowane jako otwarte dzięki przeszklonym ścianom przesuwnym. Strefa komunikacji z salą konferencyjną, biblioteką i kuchnią do przygotowania kawy/herbaty służy jako punkt spotkań na piętrze, tworząc miejsce dyskusji i refleksji. Foyer na parterze zostało „oczyszczone”, zapewniając widok na dziedziniec.
Loading…