Claudius-Höfe Bochum, Niemcy, Wielopokoleniowe Integracyjne Osidle Mieszkaniowe

Inwestor:
Matthias-Claudius-Sozialwerk Bochum e.V. (MCS Bochum e.V.), Niemcy
Usługi:
  • Usługi architektoniczne
    Usługa: 2 - 8
Ukończenie:
12 / 2012
Powierzchnia brutto:
14.600 qm
Nagrody:
Nagroda Państwowa Architektury, Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast Nadrenia Północna-Westfalia 2017 (Laureat); Niemiecka Nagroda Inwestorów 2016 Nowe realizacje (Laureat); BDA Architecture Award 2014 (honorable mention); FIABCI Prix d'Excellence Germany 2014 (Official Selection); KfW-Award "Building and Living" 2014 (honorable mention), KfW Group; "Place of Progress 2013/2014", North Rhine-Westphalia Ministry of Sciences; “Architecture with Energy - Building of the Future” Award 2009, German Federal Ministry of Economy and Technology
Konkurs architektoniczny:
Konkurs architektoniczny 1. Nagroda
Przy udziale Rehwaldt Landschaftsarchitekten, Drezno, Niemcy
Nowa dzielnica miasta
Celem Claudius-Höfe jest umożliwienie wspólnotowego, integracyjnego i indywidualnego mieszkania w sąsiedztwie — jak wioska w mieście. W tym celu powstała dzielnica miejska z własną tożsamością, która w różny sposób łączy się z otoczeniem i jest zintegrowana z miastem. Wokół serca dzielnicy, centralnego rynku, zgrupowane są budynki wspólnotowe, różnie ukształtowane przestrzenie zewnętrzne i budynki mieszkalne o zróżnicowanej ofercie dla rodzin, studentów i singli.

Zgodnie z naczelną zasadą „Mieszkać i oszczędzać zasoby” różnorodne działania na rzecz oszczędzania energii stają się oczywistymi elementami wybiegającej w przyszłość architektury. 15 domów w zabudowie szeregowej, z czego siedem zaprojektowano jako domy pasywne, oraz 65 jednostek mieszkalnych w domkach wielorodzinnych zbudowano w konstrukcji trzylitrowej wraz z systemami wentylacji z rekuperacją, instalacjami kolektorów słonecznych i systemami fotowoltaicznymi. Cały projekt jest pozbawiony barier i w częściach przystosowany dla osób niepełnosprawnych.
Loading…