Uniwersytet techniczny w Dreźnie, Niemcy, Nowy budynek Instytutu Fotofizyki Stosowanej

Inwestor:
Saksonia reprezentowany przez Staatsbetrieb Sächsisches Immobilien- und Baumanagement Dresden II (Saxon Property and Building Management), Niemcy
Usługi:
  • Usługi architektoniczne
    Usługa: 2 - 9
Ukończenie:
11 / 2016
Powierzchnia brutto:
8.004 qm
Nagrody:
Iconic Awards 2017, Kategoria Architektura (Zwycięzca)
Konkurs architektoniczny:
Konkurs architektoniczny 1. Nagroda
Doskonałość w czerni i bieli
Nowy budynek znajduje się w południowej części głównej strefy Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie i wzdłuż ulicy Helmholtzstraße, która jako oś północ-południe stanowi otwarcie tej strefy. Tworzy on punkt styczny pomiędzy istniejącym kampusem a nowo powstającym kampusem wysokiej technologii na południu. Struktura urbanistyczna istniejącej zabudowy wskazuje na pewien przełom — blokowa zabudowa na zachodzie i luźna zabudowa indywidualna na wschodzie. Rozwiązaniem jest nowy budynek, który rzecz jasna wkomponowuje się w otoczenie.

Budynek wchodzi w różnicę wysokości działki rzędu 4–5 metrów, przy czym okap nie podąża za terenem. Przy tym prezentuje się on od strony południowej jako budynek trzypiętrowy, a od strony północnej jako czteropiętrowy. Nowy budynek spełnia najnowsze wymagania techniczne, a ponadto tworzy przestrzeń dla interdyscyplinarnej komunikacji, wymiany i relaksu. Pośrodku dzieli się na wewnętrzną strefę laboratoryjną i bardziej publiczną część biurową. Duża otwarta przestrzeń komunikacyjna łączy obie te funkcje.
Loading…