Max-Planck Institute for Psycholinguistics, Nijmegen, Niderlandy, Rozbudowa

Inwestor:
Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e.V., Monachium, Niemcy
Usługi:
  • Usługi architektoniczne
    Usługa: 2 - 8
Ukończenie:
06 / 2015
Powierzchnia brutto:
2.925 qm
Konkurs architektoniczny:
Konkurs architektoniczny 1. Nagroda
Rozwój i otwarcie
Nowe skrzydło w kształcie litery L stanowi uzupełnienie istniejącego Instytutu Psycholingwistyki oraz zapewnia dodatkowe laboratoria eksperymentalne i badawcze dla jego kompleksowej oferty naukowej. Do istniejącego trzypiętrowego budynku dołączona zostanie rozbudowa o takiej samej liczbie kondygnacji, kontynuując wewnętrzną magistralę do wykorzystania. Dzięki podparciu strony północnej otwiera się połączenie z przestrzenią zewnętrzną, a z sali wykładowej rozpościera się widok na park.

Projekt ma na celu połączenie wrażliwego kontaktu z otaczającym obszarem leśnym ze współczesnym i efektownym wyglądem. Istotną cechą jest fasada z powlekanych z tyłu paneli szklanych, które specjalnie dla tego budynku zostały zadrukowane abstrakcyjnymi motywami roślinnymi. Odbicia otaczających drzew w zadrukowanych panelach fasadowych oraz w odbijających oknach tworzą zróżnicowaną grę przestrzeni zewnętrznej i fasady.
Loading…