Klinika Uniwersytecka w Essen, Niemcy, Kliniki Dziecięcej i medycyny nuklearnej z Radiochemii

Inwestor:
Universitätsklinikum Essen (Klinika Uniwersytecka w Essen), Niemcy
Usługi:
  • Ogólnie planowanie
    Usługa: 2 - 9
  • Usługi architektoniczne
    Usługa: 2 - 9
  • Studia wykonalności
Ukończenie:
12 / 2019
Powierzchnia brutto:
37.832 qm
Konkurs architektoniczny:
Konkurs architektoniczny 1. Nagroda
Układaj, utkniesz, pchnij
Nowy budynek szpitala dziecięcego wpisuje się w kampus uniwersyteckiej kliniki w Essen jako spokojny, jasny sześcian w samym centrum kompleksu. Przejrzystość projektu i przyjazny design powinny odzwierciedlać wysoki poziom kompetencji i przyjazną dzieciom, bezpieczną atmosferę. Przed wszystkimi pokojami pacjentów znajdują się kolorowe loggie w formie szuflad – rozproszone w różnych pozycjach do lica fasady. Nadają one szpitalowi dziecięcemu jednoznaczną tożsamość.

Koncepcja przestrzenna uwzględnia to, co jest ważne dla młodych pacjentów i personelu medycznego. Dzięki placom zabaw, pokojom rodzinnym i ofertom rooming-in stworzono wspomagające leczenie miejsca dla pacjentów i ich rodzin. W innej części zostanie zrealizowana medycyna nuklearna i radiofarmaceutyka. Powstanie tutaj centrum badawczo-lecznicze chorób tarczycy i chorób onkologicznych, wyposażone zgodnie z najnowszymi standardami.
Loading…