Grammar School Kirchheim, Niemcy, Extension School Building with Underground Parking and Gymnasium

Inwestor:
Zweckverband Staatliche weiterführende Schulen im Südosten des Landkreises München (Związek celowy Państwowe szkoły na południowym wschodzie okręgu Monachium), Niemcy
Usługi:
  • Usługi architektoniczne
    Usługa: 1 - 9
Powierzchnia brutto:
21.305 qm
Konkurs architektoniczny:
Konkurs architektoniczny 1. Nagroda
Przy udziale UKL Ulrich Krüger Landschaftsarchitekten, Drezno, Niemcy
Otwarta szkoła na łonie natury
Rozbudowa istniejącego liceum zostanie zintegrowana jako niezależny komponent w lokalnym parku Kirchheim. Dom z przestronnymi balkonami zewnętrznymi został zaprojektowany tak, aby dawać ogólne wrażenie stosu precyzyjnie przyciętych drewnianych paneli. Dokładne krawędzie zewnętrzne są łamane przez ruch pomieszczeń klasowych i przekształcane we wspaniałą otwartą przestrzeń we wnętrzu dużej hali z dowolnie ukształtowanymi, miękkimi formami wspólnych części i stref specjalnych.

Na parterze znajduje się foyer, aula i kafeteria, charakteryzujące się silnym oddziaływaniem reklamowym. Wokół nich koncentruje się muzyka i sztuka z bezpośrednim dostępem do przestrzeni zewnętrznej i bram kreatywności. Przez zadaszone przejście wchodzi się do nowej, czteroprzęsłowej hali sportowej i dużego boiska sportowego. Na pierwszym piętrze umieszczone są przedmioty MINT jako spójny i niezależny obszar. Ponadto na trzech poziomach znajdują się klasy, które mogą być elastycznie łączone w klastry.
Loading…